Kas ir mazgāts un mīkstināts lins? - Šarlotes audumi

Kas ir mazgāts un mīkstināts lins?

 Mūsu Cēsu veikala un arī virtuālaos plauktus priecē mazgāts,mīkstināts lins (Stonewashed linen). Šī gada īpaši karstā vasara lika mums meklēt audumu, kurš būtu lieliski piemērots vasarai un ilgtspējīga apģērba radīšanai.
Visas labās īpašības jau izseni zināmas,ka piemīt linam.

 

KAS IR MĪKSTINĀTS LINS?

No lina sķiedrām austais audekls ražošanas procesā  tiek mazgāts lielā rūpnieciskajā veļas mašīnā kopā ar akmeņiem (parasti tiek izmantots pumeks vai kāds cits vulkānisks iezis). Akmeņi sašķeļ auduma šķiedras, atslābinot pinumu un padarot tos mīkstākus un elastīgākus.
Pēc mīkstināšanas procesa audums:
  • Kļūst mīkstāks
  • Samazinās saraušanās
  • Iegūst maigu izskatu
  • Parādas mīkstas, noapaļotas krokas bez asiem stūriem
  • Drapējums palielinās par 20-30%
No lina šķiedras iegūst izturīgus, valkāšanai ērtus un dabīgus audumus. Lina audumi ir absorbējoši, kas padara tos īpaši pievilcīgus valkāšanai karstā laikā. Tie paši par sevi nav sildoši, tādēļ ir iecienīti vasaras apģērbu izgatavošanai.
Mīkstināts lins īpaši piemērots kleitu,gultas veļas un mazuļu apģērbu šūšanai.
100% Lins salīdzinājumā ar citiem audumiem nodrošina labāko mikroklimatu ādai, t.i., lins ir gaisa caurlaidīgs, lieliski absorbē mitrumu un sviedrus. Īpaši svarīgs cilvēkiem, kuriem āda ir ļoti jutīga vai kuriem ir ekzēma.. 
100%lina audums ir ekoloģisks, jo tas absolūti neatstāj nekādus atkritumus, nerada nekādu kaitējumu dabai un ekoloģijai, tas 100% sadalās
Aplūko plašo lina piedāvājumu šeit 
Lai sašūtās kleitas, sedziņas, un citi Tavi burvīgie projekti priecētu ilgāk, ir svarīgi rūpēties par tiem.
Pareiza audumu kopšana – veids, kā paildzināt to mūžu.

MAZGĀŠANA

 Lina audums ir ļoti izturīgs, tāpēc to drīkst droši vārīt, taču mazgāšanas temperatūra ir atkarīga arī no izstrādājuma apdares materiāla. Krāsainos lina audumus rekomendē mazgāt 30°C temperatūrā, taču kopumā var ņemt vērā, ka veļas mazgājamā mašīnā lina izstrādājumus var mazgāt 60°-90°C temperatūrā.

GLUDINĀŠANA UN ŽĀVĒŠANA

Krāsotu linu, īpaši tumšos-piesātinātos toņus nav ieteicams žāvēt tiešos saules staros – jo krāsa var izbalēt.
Baltie audumi saulītē kļūs vēl baltāki, bez liekas ķīmijas.

Ieteicams lina izstrādājumus gludināt, kamēr tie vēl mitri. 
Nav ieteicams veļas žāvētājā žāvēt līdz pilnīgai izžūšanai, jo tad iegūtās burzījuma līnijas vairs nebūs iespējams izgludināt. Gludināšanai ieteicamā temperatūra 160-200°C.(visbiežāk gludeklim 2.režīms ●●)
Mūsu ģimenē, jau vairākus gadus, gultas veļu mitru no veļasmašīnas izstiepj pārloka un ļauj pažūt pāris stundas. Tādējādi mazie burzījumi nogludinās zem slodzes.

PIRMS ŠŪŠANAS

sarlotes-audumi

Lai gan mīkstinātie lina audumi ir priekš mazgāti,tomēr jāņem gan vērā, ka lina audumi diezgan izteikti burzās un mazgājot var arī sarauties, tādēļ pirms piegriešanas un šūšanas, ļoti vēlams tos izmazgāt vai vismaz kārtīgi apstrādāt ar tvaika gludekli.
Izbaudiet visu dabīgā linu izstrādājumus un atcerieties, ka vienlaikus darāt kaut ko labu mūsu fantastiskajai dabai.


Šarlotes audumi! :)

Atpakaļ pie bloga

Komentēt

Lūdzu, ņemiet vērā, ka komentāri ir jāapstiprina pirms to publicēšanas.