Kas ir viskoze? - Šarlotes audumi

Kas ir viskoze?

Sveiki, dārgie lasītāji! Šajā bloga ierakstā es vēlos pastāstīt par vienu no populāriem audumiem Latvijas šūšanas kopienā - viskozes audumiem. Šie audumi piedāvā ne tikai īpašu komfortu un patīkamu sajūtu, bet arī plašas iespējas dažādu apģērbu un aksesuāru darināšanai. 

KAS IR VISKOZE?

Viskozes audumi tika radīti 19. gadsimta beigās, kad franču zinātnieks Hilaire de Chardonnet izstrādāja šķiedru, ko viņš sauca par mākslīgo zīdu. Sākotnēji viskozes šķiedras tika izmantotas, lai aizstātu zīda šķiedras, taču tās arī atrada plašu pielietojumu tekstila ražošanā.

Viskozes audumi tika iegūti, pārveidojot celulozes šķiedras šķidrā formā. Šī šķidrā masa tika spiesta caur sprauslu, kas radīja plānus pavedienus, kuri tika nostiprināti, nosusinot. Pēc tam šie pavedieni tika apstrādāti, lai iegūtu audumu.

Viskoze ir ļoti daudzpusīgs audumu materiāls, jo tas var tikt apstrādāts dažādos veidos, lai radītu atšķirīgus auduma tipus. Piemēram, viskozes audumi var būt plūstoši un gandrīz caurspīdīgi, kā arī trikotāžā blīvi un elastīgi. Tas nozīmē, ka viskoze var pielāgoties dažādām izmantošanas vajadzībām un apģērbu dizainam.

Mūsu plauktos lielākā daļa ir austi audumi no viskozes šķiedras. Skati te.

Kopumā viskozes audumi radīja jaunu materiālu, kas kombinē dabiskumu un sintētisko tehnoloģiju priekšrocības.

Šī inovācija deva iespēju radīt audumus ar augstu komforta līmeni, kas vienlaikus ir viegli pieejami un daudzveidīgi izmantojami modei un interjeriem.

Viskozes audumi ir dabīgas izcelsmes materiāli, kas izgatavoti no celulozes šķiedrām. Tie ir ļoti mīksti un viegli uz ādas. Viskozes audumi ir elpojoši un spēj labi absorbēt mitrumu, tādēļ tie ir ļoti ērti valkājami gan siltākos, gan vēsākos laika apstākļos.

Zemāk video ar viskozes audumu, lai Tu labāk redzētu tā struktūru.

VISKOZES ĪPAŠĪBAS

Viskozes audumiem ir vairākas īpašības, kas tos padara populārus un daudzpusīgus materiālus.Šeit ir dažas no galvenajām īpašībām, kas raksturo viskozes audumus:

  1. Maigums un komforts: Viskoze ir ļoti mīksts un zīdains auduma materiāls, kas rada patīkamu sajūtu uz ādas. Tas ir īpaši piemērots tiem, kam ir jutīga vai viegli kairinoša āda, jo tas rada mazāk berzi un diskomfortu.

  2. Elpojoša: Viskoze ir labi elpojošs materiāls, kas ļauj gaisam brīvi plūst caur audumu. Tas padara to piemērotu valkāšanai gan siltos vasaras mēnešos, nodrošinot labu gaisa cirkulāciju, gan arī citos gadalaikos, jo tas neuzkrāj siltumu.

  3. Lieliska mitruma absorbēšana: Viskoze ir augsti absorbējošs audums, kas ļauj tam viegli uzsūkt mitrumu no ādas. Tas padara to ērtu valkāt karstās un mitrās laika apstākļos, jo tas palīdz uzturēt sajūtu sausu un svaigu.

  4. Plūstošs un skaisti drapējas: Viskoze ir plūstošs audums ar maigu kritumu, kas piešķir tam eleganci un vieglumu. Tas padara to piemērotu kleitu, svārku un blūžu šūšanai, jo tas rada skaistu kustīgumu un smalku detaļu izskatu.

  5. Krāsu bagātība: Viskoze labi uzsūc krāsas un labi tos atspoguļo. Tas nozīmē, ka viskozes audumi ir pieejami plašā spektrā krāsu un rakstu, ļaujot izvēlēties tieši to, kas atbilst individuālajam stilam un dizainam.Ja vēlies pati krāsot, tad mūsu plauktiņā atradīsi arī audumu krāsas un vari eksperimentēt veidojot savu unikālo auduma dizainu. 

  6. Viegla kopšana: Viskoze ir salīdzinoši viegli kopjams audums. Tas bieži var tikt mašīnā mazgāts, un tas saglabās savu mīkstumu un izskatu, ja ievērojat atbilstošus kopšanas norādījumus.

KO ŠŪT NO VISKOZES AUDUMIEM?

  1. Kleitas: Viskozes audumi ir ideāli piemēroti kleitu šūšanai. Jūs varat izvēlēties plūstošu kleitu ar ziedu rakstu vasarai vai piekopt klasisku dizainu.

  2. Blūzes un kreklus: Viskozi audumi sniedz iespēju radīt daudzveidīgas un vieglas blūzes un kreklu dizainus. Variējiet ar izgriezumiem, apdari un detaļām, lai radītu savu unikālo stilu.

  3. Svārki un šorti: Audumi no viskozesir arī lielisks materiāls, lai šūtu gaisīgus svārkus vai šortus. Pludmalei izvēlieties īsus šortus, savukārt ikdienas valkāšanai varat izveidot pievilcīgus un ērtus svārkus.

  4. Pludmales tunikas: Viskozes audumi ir izturīgi pret ūdeni un ātri žūst, tādēļ tie ir piemēroti arī tuniku-pončo šūšanai. 

  5. Nakts veļu-pateicoties elpojošajām īpašībām un maigajam pieskarienam-no viskozes sanāk lielisks naktskrekls. Man jau 3 gadus ir pašas šūts naktskrekls no viskozes auduma un esmu to īpaši iecienījusi karsto vasaras nakšu laikā.

 

Kopumā viskozes audumi apvieno dabiskuma sajūtu ar komfortu un plašām dizaina iespējām. Tos var izmantot gan ikdienas valkāšanai, gan arī izcilai vakara garderobei, sniedzot vieglumu, plūstošu kritumu.

Šobrīd manā garderobē ir no viskozes šūtas kleitas, svārki, blūze un naktskrekls. Šķiet, šis auduma veids iegūs ar vien lielāku popularitāti manā garderobē.

 Apskati mūsu plašo viskozes audumu klāstu šeit un iedvesmojies savam nākamajam projektam!

Lai radoši, Sniedze

Atpakaļ pie bloga

Komentēt

Lūdzu, ņemiet vērā, ka komentāri ir jāapstiprina pirms to publicēšanas.